Castel Mikes, Zăbala – un domeniu de poveste

Poza preluata de la Alex Trofim. www.bloghita.info
Poza preluata de la Alex Trofim: www.bloghita.info.

Privește printre zăbrele porții, vezi promisiunea care se află în spatele lor. Dacă ești ca noi, nerăbdător să descoperi domeniul, acesta va fi primul lucru pe care-l vei face odată ajuns la destinație. Vei avea astfel parte de o licărire a ceea ce se va dovedi a fi perla din Zăbala și o poveste cu iz nobiliar.

Pe fondul muzical  La vie en rose , te invit să treci de porțile de fier și să faci cunoștință fie cu Judith, fie cu Boti (niște oameni minunați), care te va conduce spre camera pe care ai ales-o. Cu puțină imaginație, mașina se transformă într-o trăsură și, pe măsură ce înaintezi pe aleea principală, pe sub arcul de copaci bătrâni te întorci în timp, în vremea aristocraților, în era de aur a nobilimii. Și cum înaintezi spre căsuța ta temporară, privește cu sufletul și ascultă cu inima. Copaci bătrâni, dar viguroși, triluri de păsărele, surprinde printre crengile de smarald, aur sau rubin, câte o codiță a unei veverițe jucăușe ieșită în căutare de ghinde.

Ajungi la The Machine House și, plin de entuziasmul care a devenit din ce în ce mai mare pe măsură ce te-ai apropriat de destinația finală, descui ușa camerei Green Room. Răsucești întrrupătorul și toată camera este scăldată într-o lumină caldă. Nu știi ce să observi mai întâi, frumoasa cadă de ceramică veche de peste două sute de ani, sau poate patul înalt și imbietor demn de prinți și prințese, conți și contese, ori poate grandiosul șemineu din colț în care joacă un foc vesel. Încet, încet observi și alte detalii, mobilierul din lemn masiv (mese, scaune, noptiere, dulap), parchetul din lemn, dat cu baiț, cele două chiuvete din ceramică, o valiză veche (fiecare cameră are câte un element deosebit de decor), un “microbar” – ce conține o sticlă de vin și două pahare – pitit în spatele unuia dintre tablouri. Este totul atât de minunat!

The Machines House Castel Mikes Zabola Green Room

Lasă-ți bagajele în camera, ia una dintre bicicletele din spatele căsuței și pornește cu încredere să explorezi domeniul Mikes. Deși vei vedea pe alocuri semne de interzis, acestea nu se adresează oaspeților domeniului, ci celor care se mai strecoară pe domeniu până se închid porțile, curioși la rândul lor să descopere ce bijuterie protejează zidurile vechi. Dacă ești în cuplu, și vă doriți să fiți romantici până la capăt, permite-i lui să te plimbe pe cadrul bicicletei. Va fi puțin mai incomod, dar mult mai fermecător și mai distractiv. Ascultă pârâiașele care cad în mici cascade, privește marea de verdeață care te înconjoară la tot pasul, admiră castelul ce datează din secolul XVI și descoperă diversele bijuterii ale domeniului de 500 de hectare. Când simți vrei să te relaxezi precum o făceau nobilii după o zi lungă, retrage-te în cameră, dă-ți drumul la apă și scufundă-te în cada restaurată în care în trecut s-au îmbăiat nobilii. Ieși din cadă, mai pune câteva lemne pe foc, aprinde sfeșnicele de cornișa șemineului și așează-te confortabil într-unul dintre cele două fotolii adânci din fața șemineului. Apoi, îmbracă-te și pornește spre restaurant să îți servești cina, asta dacă nu alegi una dintre celălalte opțiuni romantice. In un loc și acompaniat de muzica de calitate care se aude difuz, savurează-ți cina la lumina diafană a lumânărilor. Când ești pregătit revino în cameră (nu uita să mai iei câteva lemne gata tăiate de afară dac vrei să mai savurezi câteva pahare de vin în fața șemineului), mai servește vin dacă dorești, fă o baie caldă și… lasă-ți imaginația să zburde.

Dimineață deschide ochii în camera ta nobiliară și nu sări imediat din pat, ci mai răsfață-te puțin și bucură-te de salteaua și pernele confortabile și de plapuma pufoasă cu pene de gâscă. Oricând între orele 8 și 11 poți savura micul-dejun așadar nu te grăbi, relaxează-te și profită de încă o zi minunată pe acest frumos domeniu.

Dacă a venit vremea să pleci, ia-ți un moment să îți iei la revedere de la domeniu, traversează podețul de lemn și, pe sub aceeași alee splendidă de copaci de smarald, pornește spre porțile de fier și păstrează în amintiri povestea cu iz nobiliar pe care ai trăit-o la domeniul Mikes din Zăbala.

GOPR9275

Ce mai poți face pe domeniul Mikes?

Plimbă-te pur și simplu și absoarbe frumusețea care te înconjoară la tot pasul (s-ar putea să ți se alăture pe cale și cățelușa de zi a domeniului, Brie), ieși cu păturica afară și citește sau pur și simplu lasă-te pe spate, privește cerul și închipuie-ți cum era viața unui aristocrat acum două secole sau dacă vrei să încerci ceva mai simplu, încearcă să îți dai seama ce forme prind norii. Dacă ești o fire mai activă, genul mai aventuros, ia arcul și săgețile și mergi să tragi la țintă. Cu săgețile din lemn și arcul din lemn și piele te vei simți ca un mic Robin Hood (nu uita să îți încălzești mușchii și ai grijă cum tragi cu arcul, dacă nu ai mai făcut acest lucru până acum, sunt șanse să te lovești cu coarda acestuia). Ia barca și plimbă-te pe lac având ca vecini rățuștele sălbatice ori iepurașii pufoși de pe mica insulă din centrul acestuia. Stai de vorbă cu personalul și descoperă istoria domeniului. Dacă ai vrei să îți tragi sufletul, mergi la restaurantul de pe domeniu, așează-te pe unul dintre fotoliile din fața șemineului și în scurt timp îți va fi oferită delicioasa șampanie de bun-venit. Dacă te-ai încălzit suficient, ieși pe terasă, și privește natura. Dacă este iarnă, ia-ți patinele în picioare și alunecă pe lacul înghețat.

Ce poți face contra cost la Zabola?

Poți merge să urmărești urși, sau căprioare alături de un ghid experimentat. Mergi la sauna din pădure ori, invită-ți alesul sau aleasa la un picnic fabulos. Alege un tur al domeniului în care îți va fi povestită istoria acestuia, dar și a familiei nobiliare. Poți descoperi zona și din trăsură sau de pe spatele unui maiestuos lipițan (rasă de cal creată pentru curtea imperială: impunător, splendid, rezistent). Dacă îți place sportul, dar tirul cu arcul nu e pentru tine, poți juca cricket. În iernile geroase, poți patina și noaptea. Fie că ești în cuplu ori într-un grup mai mare, vara te poți bucura de o seară de cinema fie în The Old Stables’ Club Room ori la tine în cameră. Dacă ești parte a unui grup, vă puteți bucura de o seară de cinema în Parc. Iar după o zi plină, ce poate fi mai plăcut decât un masaj în cameră?

Surprinde-ți jumătatea cu o cină romantică la lumina lumânărilor în Pavilionul din pădure sau în cadrul Old Stables.

Cere oferta de activități atunci când faci rezervarea și vei vedea opțiunile pe care le ai precum și prețurile aferente.

În ceea ce privește mesele, micul-dejun este gratuit și este variat: savurează o zacuscă delicioasă de casă, ori un pateu de casă, diverse brânzeturi și cârnați, servește o felie de omletă sau unge-ți o felie de pâine cu unt și dulceață de afine ori de măceșe ori dacă preferi, poți opta pentr un bol de cereale cu lapte. Îți poți alina setea cu apă, ceai, cafea, suc de portocale ori suc de mere.

Prânzul și cina sunt contra cost, prânzul este 12 euro, iar cina 18 și includ două feluri de mâncare și un desert. Este un sigur meniu pentru toată lumea, însă dacă ai alergie la ceva anume poți anunța dinainte, iar bucătăria se va adapta. Seara, la lumina felinarelor, alături de cină, servește și un vin (alb, roșu sau roze). Prețurile pornesc de la 7 euro per sticlă și vei descoperi soiuri de la Domeniul Știrbey, Crama Liliac, Crama S.E.R.V.E.

The Machine House, anexa de pe domeniu cu cele mai multe camere, a fost la începutul secolului XX casa motorului care genera curent electric pentru castele, dar și pentru încă 4 sate din împrejurime. Casa restaurată a intrat în circuitul turistic acum 10 ani. De curând au decis să transforme livingul și bucătăria în alte camere de oaspeți astfel alături de camerele existente Red Room, Orange Room,  Garden Room, Yellow Room, Beam Room, Hunter’s Room s-au mai deschis Green Room (camera pe care ne-am ales-o noi) și Brick Room și mai este în curs de amenajare încă o cameră.

Pe lângă căsuța The Machine House, mai exista The Garden House și The Old Saddlehouse. The Garden House, fosta casă a grădinarului include 3 dormitoare și poate acomoda până la 5 oaspeți, iar The Old Saddlehouse, locul în care se fabricau hainele de echitație pentru membrii familiei nobiliare și șeile, adăpostește 4 dormitoare și poate acomoda până la 8 oaspeți.

Întrucât prețuiesc foarte mult intimatea oaspeților și bunăstarea lor, domeniul nu este deschis publicului larg, însă au în gând ca la anul să organizeze un fel de Porțile Deschise, zi în care să fie vizitabil poate chiar și castelul.

Și aici găsiți o mică galerie foto.

Mi-am propus să mai ajung o dată pe domeniu, iar atunci să revin cu un articol în care să vă povestesc mai multe despre istoria acestui loc magic precum și povestea familiei nobiliare Mikes și a contesei Katalin Roy Chowdhury -Mikes. M-am întins cam mult, dar sincer, este un loc superb, cu oameni deosebiți, în care merită să ajungi cel puțin o dată în această viață.

Mai găsiți articole și poze mai reușite legate de domeniul Mikes la Travel Girls și la MiniCălătorii.

Comments

comments

Leave a Reply