#prinbanat păpuşa rusească din #tmbrandstour

A fost odată ca niciodată un proiect frumos, pe numele său Prin Banat care se lansa oficial în ultima zi din cadrul Timişoara Brands Tour 2014.

În primul rând vreau să îmi cer scuze că nu am reuşit să termin articolul mai devreme mai ales că iată de o săptămână şi ceva îl am în aşteptare, dar nici nu am vrut să scriu pe grabă căci este mult prea frumos ce s-a întâmplat în cadrul acestui proiect ca să scriu doar 2 rânduri şi acelea pe fugă.

Acum că în sfârşit am puţin timp să îmi trag sufletul, vreau să vă povestesc despre această păpuşă rusească care adăposteşte atât de multe poveşti. Aşadar, va fi un articol lung pe care vă recomand să îl lecturaţi fie la ceas de seară ca pe o poveste, fie după masă, ca să vă relaxaţi.

În ultima zi ne-am trezit, ne-am făcut băgăjelul şi am pornit la drum. Traseul nostru, pregătit de Alexandra, cea care a iniţiat Prin Banat, a avut 5 obiective de vizitat:

  • Cula Turcească din Ciacova
  • Conacul din Rudna
  • Conacul Mocsonyi din Foeni
  • Depozitul de cereale din Giera
  • Castelul Regal din Banloc

Am să las conacele şi castelul spre final pentru că mi-au fost tare dragi, şi ştiţi cum se spune, ce-i mai bun păstrează pentru final.

Cula Turcească a fost prima oprire şi ne-am urcat într-un turn înalt, înalt şi strâmt pe deasupra, dar priveliştea de sus a meritat urcuşul pe scări şubrede, slalomul printre “bobiţe” de lilieci şi alte cele. Aceasta datează din secolul XIV şi este singura structura care a rezistat din cetatea Chac, transformată între sec XVI-XVII de către turci într-o fortăreaţă puternică pe vremea aceea. Turnul locuibil pe 4 nivele, este cel care adăpostea locuitorii cetăţii atunci când erau atacaţi.

Ne-am plimbat şi prin piaţa cea mare a Ciacovei şi am mai găsit o clădire care cândva a făcut parte din marea fortăreaţă, din păcate însă doar aceste două clădiri au rămas. Domnul care ţine cheia turnului este foarte deschis şi dacă vă aflaţi prin zonă îl puteţi întreba despre turn, iar el vă va răspunde cu mare drag.

Depozitul de cereale din Giera a fost un alt popas plăcut. Devenit azi monument istoric, acesta a aparţinut bogatei familii Gyertyánffy şi datează din secolul XIX. Din păcate, după moartea ultimul descendent al familiei, toate proprietăţile lor au fost naţionalizate, aşdar vă puteţi da seama cam care este stadiul în care se află depozitul. După 1989 a fost retrocedat, iar azi este proprietatea privată a unei companii din localitate, de unde se poate cere cheia monumentului.

Clădirea pe 3 nivele, din exterior, pare să fi fost o casă imensă, doar când pătrunzi în interior observi că este de fapt un depozit de cereale datorită suportului în formă de pâlnie prin care se grânele erau eliberate de la etaj la parter. Vopseaua scorojită oferă depozitului un aer aparte, de vis. Scările sunt şubrede şi trebuie călcate cu grijă, dar dacă îţi faci curaj să urci cele 2 etaje, sus vei descoperi o mansardă frumoasă care te va face să îţi doreşti să restaurezi acest depozit.

Conacul din Rudna, cea de a doua oprire a noastră a fost o surpriză tare plăcută. Acesta a aparţinut baronilor Nikolics, una dintre cele mai distinse familii de origine sârbă din Ungaria. Din păcate timpul în care a fost lăsat în paragină nu l-a cruţat, însă Maria şi Willie Radmacher din Germania, i-au îndrăgit farmecul aparte, l-au cumpărat, iar din 2002 s-au mutat într-una din aripile acestuia.

Conacul are 4 intrări, nord, sud, vest şi est şi era astfel uşor accesibil din orice parte. Scările principale însă erau cele din faţă şi cele din spate care duceau spre grădină. Cei doi oameni amintiţi mai sus au investit foarte mult în această clădire, dar la cât de multă iubire îi poartă şi la cât de frumos vorbesc despre ea, sunt sigură că uşor, uşor vor reuşi să îi redea cel puţin o parte din gloria de altădată. Ei îşi doresc să reuşească să includă conacul aflat la 40 de Timişoara în circuitul turistic al judeţului Timiş. Momentan însă, pe 1 iunie anul curent, vor inaugura Petting Zoo-ul adresat în special celor mici, dar care va cuceri şi inimile celor mari.

Conacul Mocsonyidin din 1810, pe de altă parte, a devenit azi Căminul cultural din Foeni. Acesta a aparţinut familiei de aromâni din care a făcut parte şi Andrei Mocsonyi, (printre altele) membru fondator al Astrei Române şi membru al Academiei Române. Acesta a înfiinţat alături de Andrei Şaguna, Mitropolia română şi a militat pentru declararea Banatului ca provincie independentă sau alipirea sa cu Transilvania.

O cameră a acestui impozant conac adăposteşte azi biblioteca comunei, iar o alta, după cum spuneam şi mai sus, a fost transformată în cămin cultural. Bibliotecarul, cel care are azi grijă de clădirea ne-a vorbit cu mare dragd espre aceasta şi ne-a răspuns tuturor întrebărilor. Fiind pasionat de a această familie, a reuşit să găsească 2 monografii ale familiei Mocsonyidin, pe care le-a citit cap-coadă şi pe care le preţuieşte şi le protejează. Tot el ne-a arătat şi camera care cândva fusese sala de muzică, o rezonanţă deosebită şi o frumuseţe aparte. Azi, copii din comună merg în sala respectivă şi se înregistrează cântând datorită acusticii deosebite. Am urcat şi în pod, unul luuuuung şi am aflat astfel că la un moment dat a ars, deoarece pornise un foc de la gradiniţa de alături, din fericire nu a fost foarte afectat, însă se mai văd şi azi urmele de arsură.

Am început să scriu aici, însă sunt mult prea multe de spus despre Castelul din Banloc, aşa că mai multe veţi putea citi în articolul pe care îl voi publica în curând. Este locul care m-a emoţionat cel mai puternic şi pe care mai mult decât toate celelalte monumente mi-aş dori să îl văd restaurat.

Seara, s-a încheiat la o petrecere de gătar în Şag, la o cabană intimă, frumoasă aflată chiar pe malul unei ape.

Îi mulţumesc Alexandrei şi echipei cu care a iniţiat şi derulează acest proiect.


Acest proiect este realizat de PRbeta Agency în colaborare cu Prin Banat.

Branduri participante: TimişoreanaCramele RecaşFornettiAsociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană

Parteneri de mobilitate: Autonom-Rent-A-Car
Parteneri:Farmec, Hotel Timişoara şi Restaurant Sabres
Parteneri media: 24-FUNCtrl-D

Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

Comments

comments

Leave a Reply