Prima zi Timişoara Brands Tour 2014: Cramele Recaş

Comoara din Cramele Recaş cred că ar fi fost un titlu mult mai potrivit pentru articolul de mai jos. Vă invit cu drag să lăsaţi 5 minute deoparte ceea ce faceţi pentru a citi rândurile de mai jos.

Acest tărâm şi brand, a fost pentru mine dragoste la prima vedere, dar mai ales prima degustare (pentru unele dintre soiuri) aşa că am multe să vă povestesc începând de la istoria cramelor şi până la experinţa pe care eu am trăit-o în acest loc.

Legendele spun că în această zonă s-a născut şi copilărit chiar Bachus, zeul vinului, poate de aici a pornit şi marea dragoste a localnicilor pentru vin. Podgoria Recaş apare menţionată pentru prima oară în istoria scrisă în 1447 când viile au fost cumpărate de către Banul Severinului, Mihail de Ciorna de la Ioan și Ecaterina Magyar cu 32 de florinți. Deși apoi în zonă s-au purtat multe războaie, viile au rezistat şi au devenid un simbol al Banatului şi parte integrantă a istoriei locale.

Compania româno-britanică, Cramele Recaş, şi-a început activitatea la sfârşitul secolului XX, iar de atunci şi până în prezent au reuşit să îmbine cu succes tradiţia cu inovaţia şi profesionalismul, având azi peste 1000 de hectare de viţă de vie. Au câştigat numeroase premii la concursuri în străinătate şi au primit o mulţime de testimoniale favorabile de la cei care le-au călcat pragurile. Chiar şi acum în zilele noastre, cei care administrează via nu au uitat trecutul, de aceea atunci când ajungi la Cramele Recaş, prin povestea lor despre locuri, istorie şi vin eşti transportat într-o altă lume.

Iniţial ne-au dus într-o vizită la marginea podgoriei. Aici ni s-a povestit pe scurt istoria Cramelor Recaş şi când am întrebat despre securitate şi de furturile asupra producţiei podgoriei, ni s-a spus ceva foarte fain, care denotă gândirea pe termen lung a administraţiei. Când a început lucrul aici cel care şi în prezent este administrator, erau multe furturi şi era nevoie de o soluţie care să reducă şi să stopeze acest fenomen. Astfel, când a venit  vremea culesului de struguri, timp de doi ani, la fiecare rând de vie a fost pus câte un paznic plus tractoare care luminau astfel încât să descurajeze hoţii. Se pare că a funcţionat deoarece în doar 2 ani furturile au fost reduse cu aproape 90%, ceea ce înseamnă foarte mult având în vedere suprafaţa mare pe care se întind viile Cramei Recaș.

După aceasta am fost invitați la un gulaș și un pahar de vin chiar în podgorie. A fost cel mai delicios gulaș servit până acum, iar aerul tare, vinul parfumat și oamenii faini au întregit atmosfera. După ce am mâncat am făcut și un tur a utilajelor și ni s-a prezentat procesul de vinificația în a cărui detalii nu voi intra acum.

Odată cu finalizarea turului am fost invitați la o degustare de vin, și mmmm, ce degustare. Am fost invitați în pivnița veche a cramelor, cea din 1447 și am fost serviți cu 6 soiuri de vin excepționale. Degustarea a început cu povestea unui Chardonnay din 2013 despre care am aflat că poate fi păstrat până la 3-4 ani. Apoi am fost serviți cu un vin alb surprinzător,  Solo Quinta din 2012. Spun surprinzător deoarece pe măsura ce îl ții în pahar, simți rând pe rând aroma de Chardonnay apoi ești încântat de gustul de Muscat Otonel urmat de Fetească Regală în urma căruia sosește aroma de Sauvignon Blanc, pentru ca la final, totul să fie desăvârșit de gustul unui Pinot Noir. Acest vin este ca un trandafir care se deschide ușor, ușor și îți permite să te bucuri de o nouă aromă cu fiecare rând de petale. Solo Quinta poate păstrat până la 9 ani. Acest vin superb a fost urmat de Cocoșul dintre vii, un Syrah din 2012 care poate fi păstrat maxim 2-3 ani. Feteasca Neagră Selene a fost vinul care i-a urmat. Am fost sfătuiți să îl servim în preajma Crăciunului deoarece îndeamnă la depănat de amintiri. Acest vin din 2012 trebuie neapărat servit prin decantare. Cuvee Uberland din 2011 a fost penultimul soi, iar Traminer, un vin dulce de desert din 1992, a fost cel care a încheiat această degustare deosebită. Când povestea acestor vinuri a luat sfârșit, am fost invitați la masa alăturată pentru a servi o mâncare superbă, acompaniați de vocea caldă și acordeonul unui lăutar. Mâncarea a fost gătită de 4 bucătărese din sat, însă pot spune fără echivoc că ceea ce au gătit, este demn de competiţii internaţionale, iar lăutar ne-a purtat pe notele dulci ale saxofonului printre poveşti frumoase de iubire.

Vă spun cu mâna pe inimă că vizita la Cramele Recaş a fost mult mai mult decât atât, a fost o experienţă completă pe care aş fi tare bucuroasă să o pot repeta. Toate simţurile ne-au fost deschise şi mângâiate începând de la cel gustativ, vizual şi olfactiv până la cel auditiv şi tactil. Dacă vă aflaţi în zonă merită să vă abateţi o oră din drumul vostru, fie numai pentru a sta puţin în curtea lor, pentur a vedea vechea pivniţă sau via ori pentru a călca pragul magazinului, a le citit testimonialele şi desigur pentru a cumpăra unul din delicioasele sortimente pe care le au în portofoliu.

Pentru mine personal, Cramele Recaş reprezintă un izvor de istorie, oameni minunaţi pasionaţi de ceea ce fac şi desigur o locaţie de vis din care cu greu te urneşti să pleci mai departe.

Le multumesc atât fetelor de la PRbeta cât şi ghizilor noştri şi oamenilor minunaţi care în fiecare zi lucrează cu dragoste la înnobilarea vinului pe ccre îl produc.
Imaginile de la Cramele Recaş încep de aici, iar albumul întreg îl vedeţi aici.

 

Acest proiect este realizat de PRbeta Agency în colaborare cu Prin Banat.

Branduri participante: TimișoreanaCramele RecașFornetti, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană

Parteneri de mobilitate: Autonom-Rent-A-Car

Parteneri: FarmecHotel Timişoara şi Restaurant Sabres

Parteneri media: 24-FUNCtrl-D

 

Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

Comments

comments

1 Comment

  1. […] într-un post separat deoarece alături de Cramele Recaş despre care v-am povestit într-un articol anterior, restaurantul Sabres a reprezentat a doua comoară din […]

Leave a Reply